Van Ostade Biennale II: Landschappen

Op vrijdag 16 april openen we de tweede versie van de Van Ostade Biënnale, die dit keer in het teken staat van het landschap. Vier kunstenaars tonen in deze gezamenlijke tentoonstelling van GoMulan Gallery en Galerie Fleur & Wouter hun verlangen naar bijzondere landschappen en natuur. Met deze tentoonstelling vieren we de samenwerking tussen onze galeries, die de ruimte aan de Van Ostadestraat 43a delen.
Het landschap en de trek de natuur in is een terugkerend fenomeen in de kunstgeschiedenis. In de negentiende eeuw bijvoorbeeld verfoeiden de kunstenaars van de Romantiek industrie, rationalisme en materialisme en keken idealiserend naar het verleden en een leven dichter bij de natuur. Kunstenaars Jaimy Gail de Gier, Marijke van Seters, Floor van het Nederend en Joran van Soest laten in uiteenlopende media een eigentijds verlangen naar het landschap zien.
Fotograaf Jaimy Gail de Gier (1992) toont haar nieuwe serie Achterland. Het project is een directe reactie op de eerste lockdown. Het gebrek aan entertainment en afleiding heeft ervoor gezorgd dat we massaal de focus hebben verlegd naar de natuur rondom ons huis en stad. Parken, maar ook de polder mogen genieten van onze hernieuwde waardering. De serie Achterland is dan ook een ode aan de functie van de landschapsfotografie. Gails serie bestaat uit foto's van het verstilde Nederlandse landschap. Denk hierbij aan een veld met bloemen of een in schaduw gehulde boerderij. De serie was al eerder te zien in een solo-expositie in De Balie. Na haar afstuderen in 2017 aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag exposeerde ze de serie 'Normaal Doen’ bij GoMulan Gallery. Haar werk is meermaals gepubliceerd, onder andere in Vice en Coeval Magazine
De heilzame werking van de natuur geeft de schilderijen en tekeningen van Marijke van Seters (1958) extra betekenis. Juist in een periode waarin we het zwaar te verduren hebben bieden haar kunstwerken troost. In haar werken focust ze op close-ups van pregnante details van de natuur, of kijkt juist vanuit een vogelvluchtperspectief met een hoge of juist een heel lage horizon. Zo weet ze enerzijds de kijker onder te dompelen in de natuur door een sterke kadrering, of juist anderzijds te confronteren met een bijna adembenemende panoramische weidsheid. Zo beroert Marijke ons met de grootsheid of, juist tegengesteld daaraan, de intimiteit van de natuur, als bron van inspiratie en bezieling. Tijdens de tentoonstelling presenteren we ook het boek De grandioze en intieme natuur, met een overzicht van het werk van Marijke.
Floor van het Nederend (1987) is gefascineerd door strips, met name die van Belgische cartoonisten als Hergé en Franquin. In deze strips beleven de karakters avonturen in afgelegen delen van de wereld die onbereikbaar lijken. Dezelfde verwondering is te vinden in de landschappen die Floor tekent. Zijn stijl is een mix van underground strips en punk flyers; rauw, donker en meestal gemaakt met zwarte inkt. De afbeeldingen die Floor maakt, zijn bruut en direct, maar tegelijkertijd getekend met geconcentreerde precisie. Kijkend naar zijn tekeningen droom je weg in een wereld die niet van deze tijd lijkt, die je nooit zult bezoeken en dat is eigenlijk ook niet erg. Het zijn harde landschappen, gemaakt voor avonturiers die groter zijn dan het leven.
Joran van Soest (1994) toont in zijn werk de dualiteit van het bestaan: wie ben jij in relatie tot een ander.
Hij experimenteert met combinaties van tekenen, schilderen, collage en zeefdruk op papier.
Speciaal voor deze expositie maakte hij een serie met onheilspellende landschappen.

Joran van Soest studeerde twee jaar geleden af aan de kunstacademie AKV St. Joost in Den Bosch en was begin dit jaar al te zien met een eigen overzichtstentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Op dit moment werkt hij aan maarliefst twee publicaties.