Lunambulist

NL
Door de corona pandemie bestaat er een hernieuwde interesse in de natuur, en dat is maar goed ook. Voor het bestrijden van de klimaatcrisis is alle bewustwording broodnodig. Kunstenaars Jonat Deelstra en Sophie Steengracht - die beiden te zien zijn op kunstbeurs Art Rotterdam, 1-4 juli - gaan nog een stap verder:
Sophie Steengracht legde haar eigen pigmenten tuin aan voor een duurzamer schilderproces en Jonat Deelstra bedacht een nieuwe manier voor het begraven van menselijke resten ter bevordering van koralen in de Noordzee.
In hun werken over duurzaamheid en innovatie stellen zij continu de vraag: ‘’Hoe maken wij de wereld beter?’’.

Plantaardige Pigmenten
Sophie Steengracht (1991, Utrecht) schildert, tekent en etst de schoonheid van de natuur. Processen als groei, evolutie, verval en wedergeboorte vormen voor haar een inspiratiebron. Deze fascinatie gaat gepaard met grote zorgen om de toekomst van de natuur. Op een magische wijze wil zij aantonen dat het het waard is om respectvol en bewust met de natuur om te gaan.

Steengracht heeft in maart 2020 (met ondersteuning van het Mondriaan fonds) een tuin aangelegd met planten waaruit ze pigmenten haalt voor haar schilderijen en tekeningen. Door het instandhouden van haar tuin stimuleert ze de biodiversiteit en biedt ze een habitat voor bijen, die een tekort aan leefgebied hebben. Tijdens de expositie zijn er screeningsdagen waarop de bezoeker met een VR-bril kan meekijken in de verschillende seizoenen van het productieproces van haar pigmenten tuin. Hiermee maakt Steengracht haar werkwijze inzichtelijk en hoopt ze anderen aan te sporen tot actie.

Steengracht studeerde grafische technieken aan de Scuola Lorenzo Medici in Florence. Daarna is ze in 2015 afgestudeerd in Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hier ontwikkelde zij haar autonome stijl. Zij is aangesloten bij collectief ‘The Earth Issue’ in Londen, daar stellen kunstenaars de natuur en het milieu centraal in hun werk.
Steengracht won in 2018 de ‘Van Vlissingen Art Foundation Grant’ hiervoor maakte zij een reis naar Manu National Park in de zuidelijke Andes van Peru en liet zich inspireren door de enorme biodiversiteit in dit regenwoud.
Daarnaast was Steengracht in 2020 onderdeel van de open call ‘Future of Nature’ van de MIAP foundation.

Kraamkamer voor Koraal
Jonat Deelstra (Haarlem, 1991) toont in zijn serie ‘Uitvaartcentrum de Noordzee’ keramische beelden en olieverfschilderijen. De serie geeft een futuristische en vindingrijke kijk op het begraven van menselijke resten: “Door een steeds warmer klimaat kan er de komende honderd jaar in de Noordzee een enorme hoeveelheid koraal groeien. Maar omdat de zee is kaal gevist kunnen deze organismen zich niet vestigen. Door structuren in de zee te plaatsen kunnen wij zorgen voor hergeboorte van de biodiversiteit.’’.

In 2018 zijn de eerste windturbines in de Noordzee geplaatst. In deze gebieden mag er niet meer met sleepnetten worden gevist over de bodem. Deelstra wil de keramische urnen in dit gebied plaatsen zodat er koraal kan hechten aan deze structuren. Op deze manier fungeert dit begrafenisritueel van de mens als kraamkamer voor de onderwaternatuur.
‘Uitvaartcentrum de Noordzee’ is een vervolg op de serie ‘Progress and Prosperity’, een project over economisch gewin op de natuur, zoals de ontbossing van de Amazone.

Deelstra woont en werkt nu ruim tien jaar in Amsterdam. In 2018 haalde hij zijn Bachelor in Illustratie aan de HKU. Sindsdien werkt hij voornamelijk als schilder, maar grijpt hij ook naar nieuwe materialen. Zo maakt hij tekeningen, houtsneden, animaties, keramisch werk en bouwt bij installaties.

De schilderijen van Jonat Deelstra hebben magisch realistische trekken. Ze lijken vervreemdend en onheilspellend. Hij vindt zijn inspiratie in andere culturen en religies: ''Ik heb het bovennatuurlijke nodig. Ik heb behoefte om het mysterie van het menselijk bestaan te leren kennen.''.
Deelstra is opgenomen in verschillende particuliere en bedrijfscollecties. Daarnaast heeft hij deelgenomen aan verschillende residenties zoals GinDS, het Opium Atelier en Broedplaats Bogota en was hij in 2020 te zien in het Krona Museum te Uden met zijn installatie ‘People’. Op dit